Cykelpaket

 

2020

Elcykelpaket med helpension

 Ett klimatsmart sätt att semestra

 

 ELCYKLA I NORDINGRÅ

 

Klimatsmart paket

i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

2,5 dagar

 

 

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under drygt två dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till och från de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

I kustsocknen Nordingrå är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras smidigt mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

 

Dag 1

 

Dagen startar på Lappuddens Friluftscenter där ni hämtar ut era cyklar, får lunchpaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Den här dagen kan ni ta det lugnt, och turen kantas av smultronställen längs vägen, först ett besök på konstnärsverkstaden och hantverksaffären ”Myller” i närbelägna byn ”Vännersta”.  Cykelturen går vidare längs med Vågsfjärden och når efter ca en halvmil stigen upp till berget och utsiktspunkten ”Rödklitten”. Berget är ett så kallat ”sydväxtberg” med intressant, för trakten ovanlig flora och på toppen av Rödklitten fanns under järnåldern (ca 500 e. Kr) en fornborg som troligtvis fungerat som bygdens försvar- och tillflyktsplats. Idag är spåren efter borgen ytterst få, men Länsstyrelsens skyltar beskriver var borgen funnits. Lunch eller fika kan intas med fantastisk utsikt från bergets topp. Därefter cyklar man vidare mot Häggvik och den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika utemuséet Mannaminne som är värt ett besök. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, Gaviksfjärden och de pittoreska byarna Häggvik och Sund.

 

Vidare väljer man skogsväg eller bilväg från Häggvik mot byn Björnås. Målet för dagen är en övernattning i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och nu drivs året runt-boende på gården med hållbarhet som ledstjärna.

 Middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt, kaffe.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav. Har man tur kan man här få skåda purpurbräckan blomma.

 

 

Dag 2

 

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser. Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvöns södra del. Lunchpaket och termos med varm dryck medföljer. Ert bagage transporteras till nästa boende. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Rotsidans mäktiga naturreservat där de unika, slipade klipphällarna möter havets ständiga brus når ni genom en bred grusväg mellan byarna Barsta och Fällsvik. Vid Rotsidan kan man vandra både längs klipporna och på stigen som löper mellan Fällsvik och Barsta, och är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett. Cykelfärden fortsätter förbi byarna Ådal och Sörle där landhöjningen syns tydligt mot berget Ringkallen. Cykelturen återknyts förbi Pelle Åbergsgården och vidare förbi byn Själand till det lokala konstgalleriet Orsta (öppet under högsommar), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter och Salberg. Kanske har du turen att få besöka ljusstöperiet i Ulvik. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne kan erbjuda en topptur med vandring eller ett bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen och besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin intill Vågsfjärden. Efter ytterligare ca 2,5 kilometer når du åter Lappuddens Friluftcenter där en övernattning i mysig stuga och en god tvårätters middag väntar (varmrätt, efterrätt samt kaffe).

 

Dag 3

 

Frukostbuffé, hemfärd.


(Minst 2 pers.)

 

Ingår:

-Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga

-2 st frukost

-2 st lunch- och fikapaket

-2 st middagar

-Transport av bagage mellan boendena

-Cykelhyra

-Kartmaterial

 

Tillkommer:

-Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person

-Dryck till måltiderna

-Entré till Mannaminne museum 

________________________________________________________________________________________

 

Nordingråtrampet, 1 dag

Cykling i världsarvet Höga Kusten

 

 

Perfekt paket för er som i lugn och ro vill upptäcka fantastiska Nordingrå från cykelsadeln utan att stressa!

Paket med cykling ca 4 mil i natursköna Nordingrå en dag samt måltider och övernattning på Lappuddens friluftscenter i vackra Nordingrå.

 

I paketet ingår: Cykelhyra 1 dag, kartor, lunch- och fikapaket, bastu, 2-rätters middag, övernattning i stuga, frukostbuffé dag 2. Sänglinne, handduk och städning av stuga vid avresa.

Ingår ej: Dagsryggsäck vid cykling.

 

Dag 1. (Ca: 4 mil)

Ankomst till Lappudden ca 9.00 eller enligt överenskommelse med AGMA Forntid & Äventyr. Efter inkvartering i stuga och en kort genomgång av rutten hämtat ni ut cyklar, kartor och lunchpaket och cyklar sedan iväg på egen hand. Ni har under denna dag möjlighet att besöka ”Nordingrå-klassiker som ”Mannaminne”, konstnären Anders Åbergs ”livsverk” i byn Häggvik, Rotsidans Naturreservat med sina underbara klippor vid havet där vi rekommenderar att ni äter ert lunchpaket, samt Bönhamns genuina fiskeläge. Vid återkomsten till Lappudden väntar en varm bastu och en tvårätters middag samt övernattning i mysig stuga.

 

Dag 2.

Frukostbuffé och hemfärd.

 

_______________________________________________________________________________________

 

 

AGMA Forntid & Äventyr AB

Destination Höga Kusten

 

www.lappudden.se

 

info@destinationhogakusten.com

 

tel. 070-286 43 05 eller 070-625 07 83