Höga Kustens natur och smaker

Nyhet 2024

Höga Kustens natur och smaker

Den bästa platsen om ni vill bo genuint, nära naturen, i ett lungt läge med närheten till en sjö

Närproduserat i Höga Kusten
Omneberget Nordingrå, Foto Agne Säterberg
Mat, Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå

Höga Kustens natur och smaker, 2 dygn

 En härlig blandning av vandring, elcykling och lokala smaker

 

I det här kombinationspaketet får du både fantastiska naturupplevelser och får bokstavligt talat smaka på världsarvet Höga Kusten, allt i ett paket!

 

Naturupplevelserna får du genom att både vandra och att elcykla på stadiga fatbikes, två hållbara färdsätt som under senaste åren blivit populära i världsarvet. I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl. a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Landskapet är storslaget och påfallande kuperat och Nordingrå, i hjärtat av Höga Kusten, har på relativt liten yta alla specifika naturfenomen som förknippas med området.

Båda dagarna gör du ett stopp och äter lunch på lokala restauranger där norrländska och i synnerhet Höga Kustens egna råvaror från land och hav är högt prioriterade på menyerna.

 

Dagarna avslutas med vedeldad bastu, dopp i sjön och en omsorgsfullt, hemlagad, 2-rätters middag i Lappuddens matsal med utsikt över Vågsfjärden, likaså med lokalproducerade råvaror.

 

Dag 1

Paketet börjar med biltransfer kl. 09.00 ut mot havet och den lokala Världsarvsleden för vandring, totalt ca 12 km. Ni går från byn Fällsvik genom det populära naturreservatet ”Rotsidan” med sina släta, vackra klipphällar från istiden och karga martallsskog. Missa inte ett besök i det tjärdoftande gamla 1600-talskapellet med sina unika målningar där leden kommer ner i fiskeläget Barsta. Under sommaren är kapellet öppet för allmänheten.

 

Väl framme i fiskeläget Barsta väntar en god lunch av lokala råvaror från havet på restaurang Skutskepparen med härlig utsikt över hamnen. Efter lunchen väntar sedan ett besök hos en lokal fiskare i Barsta där det finns möjlighet att köpa fisk. Numera finns få lokala fiskare kvar längs Bottenhavskusten och ännu färre som säljer sin fångst på plats.

 

Ni vandrar därefter vidare längs Världsarvsleden mot det pittoreska fiskeläget Bönhamn. Vandringen är lätt och går både på skogsstig och väg. En dryg kilometer före Bönhamn passerar ni Mjösjö gård med både fjällkor och får. Här finns en gårdsbutik med gårdens delikatesser, väl värd ett besök för inköp av lokala produkter.

 

Väl framme i Bönhamn finns möjlighet att vandra ”Blå stigen” på utsidan av fiskeläget med betagande utsikt över Högbondens fyrö och flera andra öar. Stigen är ca 2 km och kan tas dels från den stora parkeringen före fiskeläget, dels bakom sjöbodarna längs den lilla stigen inne i fiskeläget. I Bönhamn finns under högsommar ett sjöbodskafé där man med fördel kan njuta en fika eller glass i solen på bryggan. Från Bönhamn väntar sedan transfer tillbaka till Lappudden där en varm vedeldad bastu, god, hemlagad 3-rätters middag och övernattning väntar.

 

 

Dag 2

Härlig frukostbuffé i Lappuddens matsal med utsikt över Vågsfjärden.

Efter instruktioner och cykelutlämning ger ni er av på dagens cykeltur mot närbelägna byn Vännersta och därifrån vidare på slingrande grusvägar förbi det mäktiga Dalsberget, Höga Kustens högsta berg med sina 333 meter över havet. Färden fortsätter ner mot samhället Ullånger där en lunch på 1923 Tunnbröd och Deli väntar, ett av Höga Kustens äldsta och mest välkända tunnbrödbagerier, numera med fin delikatessbutik och restaurang.

 

Ni cyklar sedan tillbaka mot Nordingrå längs Ullångersfjärden och byarna Salsåker och Färnsvik. Ni passerar Omneberget där ni har möjlighet att stanna till för bad eller vandring. Omneberget är ett s.k. sydväxtberg med lodräta klippväggar, vandringsstigar upp till toppen och fin badplats vid Omnesjön.

 

Från byn Omne cyklar ni vidare på slingrande grusvägar mot byn Själand och den populära Gårdsbutiken med restaurang, kafé, butik med lokala råvaror och växthus, väl värd ett stopp för fika och shopping. Därefter cyklar ni tillbaka till Lappudden där en mysig, vedeldad bastu och god, avslutande hemlagad 3-rätters middag med lokala råvaror väntar.

 

 

Dag 3

Frukostbuffé, avslut.

 

Grundpaketet omfattar 2 övernattningar i dubbelstuga, 2 st frukostbuffé, 2 st luncher på lokala restauranger exklusive dryck men inkl. kaffe, 2 st 3-rätters middagar på Lappudden, elcykelhyra inkl. hjälm dag 2, transfer till och från vandring dag 1, karta och information. Vedeldad bastu, sänglinne, handduk och städning av stuga vid avresa.

 

Ingår ej: Enkelstugutillägg, dryck till samtliga måltider,

 

 

 

5. 595:-/pers.

 

Minst 2 pers.

 

15 maj- 30 september

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05

Höga Kustens bästa upplevelser