ELCYKLA och VANDRA I NORDINGRÅ

Den bästa platsen om ni vill bo genuint, nära naturen, i ett lungt läge med närheten till en sjö

ELCYKLA och VANDRA I NORDINGRÅ

Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

3 dagar i samarbete med Lappuddens Friluftscenter och Pelle Åbergsgården 

 

I det här paketet upplever ni Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt både med cykel och till fots.  Nordingrå mitt i världsarvet väntar på er med sin pittoreska kultur och dramatiska natur. Vandringsdagarna går längs den havsnära och lokala Världsarvsleden med sina utsiktspunkter, traditionella fiskelägen och fina vandringsstigar. Ni vandrar och cyklar på egen hand utan guide

Till Nordingrå kan man resa med egen bil, tåg till Kramfors eller Härnösand eller Y-buss till närbelägna Ullånger varifrån går lokala bussar.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält och den kuperade terrängen är krävande jämfört med andra områden i Sverige.

Hyra för elcykel är möjligt att lägga till. Vi erbjuder stabila, laddningsbara elcyklar s.k. ”fatbikes” som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Cyklarna är s.k. unisexcyklar utan pakethållare och ett relativt högt insteg.

Alla dagar avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är till stor del lokalproducerade med ekologiska ingredienser.

 

 

Ankomstdag

Incheckning i er stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen (från kl. 14.00)

Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

2-rätters middag och övernattning i egen stuga.

 

Dag 1

Frukostbuffé i Lappuddens matsal med utsikt över Vågsfjärden.

Efter frukost hämtar ni ut era cyklar och får med er lunch-och fikapaket, kartmaterial och beskrivningar för dagens tur.

Cyklingen går till närbelägna byn Vännersta och därifrån vidare på slingrande grusvägar förbi det mäktiga Dalsberget, Höga Kustens högsta berg med sina 333 meter över havet. Färden fortsätter ner mot samhället Ullånger där ni har möjlighet att besöka 1923 Tunnbröd och Deli, ett av Höga Kustens äldsta och mest välkända tunnbrödbagerier, numera med fin delikatessbutik och liten restaurang.

Ni cyklar sedan tillbaka via Nordingrås norra infart via byn Salsåker och Ullångersfjärden. Här finns möjlighet att förlänga turen med en avstickare till det dramatiska Omneberget, ett s.k. sydväxtberg med lodräta klippväggar, vandringsstigar upp till toppen och fin badplats. Väl tillbaka på Lappudden avslutas dagen med en mysig, vedeldad bastu, god 2-rätters middag och övernattning i stuga.

 

Dag 2

Dagen startar med frukostbuffé och utcheckning från Lappudden. Med lunchpaket går färden vidare till Pelle Åbergsgårdens lilla lugna oas, en konstnärsgård i byn Björnås med kopplingar till närliggande besöksmålet Mannaminne. Färden till gården tar ca 10 minuter och denna dag väntar havsnära vandring på den lokala Världsarvsleden. (Biltransport kan ordnas vid behov).

 

Transport av värdparet till fiskeläget Bönhamn med den vackra blåa stigen som inledning till dagens tur, fiskekapellet, sjöbodar med sommarloppis och café där ni kan njuta av en god kopp kaffe. Ni vandrar sedan vidare förbi en vacker sandstrand mot första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till fyrön Högbonden och Ulvön. Vandringen fortsätter vidare genom Edsätterfjärden där flera badplatser finns och sedan upp till Själandsklintens topp med en raststuga och magisk utsikt över byar, hav, skogar och sjöar. Från toppen ser ni ert boende Pelle Åbergsgården.

 

Väl nere från berget kan ni välja att direkt njuta av 2 rätters middagen på den populära restaurangen Gårdsbutiken som varit whiteguide nominerad flera år i rad. Det finns möjlighet att köpa lokala delikatesser eller presenter från deras butik som finns i anslutningen till restaurangen. Från restaurangen är det ca 2 kilometer till ert boende. Möjlighet till svalkande dusch på Pelle Åbergsgården före middagen är självklart lika möjligt och det är enkelt att ta sig till och från restaurangen på anslutande ”Björnåsleden”. Dagens etapp: 15- 17 km, det sistnämnda om ni tar Blåa stigen och turen till Älgsjöbergets topp.

Boende i tvåbäddsrum i sköna sängar i Gårdshuset eller Ateljéstugan.

 

 

Dag 3
Dagen startar med att i egen takt förbereda en ekologisk frukost, lunch och fika av färdigförberedda ingredienser som går att njuta på en av gårdens uteplatser eller inomhus.

Därefter blir ni skjutsade av värdparet till fiskebyn Barsta. Här kan ni beskåda det unika gamla fiskekapellet, daterat till 1600-talet. Ni fortsätter sedan er vandring genom Rotsidans naturreservat med en fin blandning av skog och strand. Ni kan avnjuta en skön lunchpaus längs den kilometerlånga stenstranden och njuta av den mäktiga vyn. Kanske tar ni också ett svalkande dopp om vädret tillåter. Under er vandring hör ni hela tiden ett brusande hav och här ser ni också tydliga spår av landhöjningen.

Turen fortsätter sedan till Fällsvikshamn mot Sörle. Tips är att strax före Sörleviken ta eftermiddagens fikapaus för att sedan vandra längs vägen tillbaka till byn Björnås. Här möts ni av mäktiga vyer över berget Ringkallen med sina klapperfält och det vackra jordbrukslandskapet vid den avlånga Sörleviken som kommer att förvandlas till en sjö p.g.a. den pågående landhöjningen, en mäktig och påtaglig geologisk process.
Dagens etapp: ca 15 km

 

2- rätters middag avnjutes på Värdshuset Mannaminne dit ni kan välja att vandra på direkten, eller efter en svalkande dusch promenera från gården den korta biten över berget. Efter middagen kan ni njuta av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg.
Pelle Åbergsgården där ni bor finns bl. a. att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet på Mannaminne. Har ni lust tar ni en kort topptur till berget Stortorget ovanför museet, vars kända vy gått på TV 4 reklam de senaste åren.

 

Dag 4
Återigen en god frukost innan ni checkar ut och lämnar Pelle Åbergsgården och vackra Höga Kusten med härliga minnen i bagaget.

 

 

Pris ink. moms från: 7. 320:-/pers. 

(Min 2 personer)

Paketet kan genomföras: I första hand under sommarsäsongen Maj-September

 

 

Ingår:

Boende 4 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga inkl. sänglinne, handdukar och städning vid avresa, vedeldad bastu, 4 st frukost, 3 st lunch- och fikapaket,4 st 2-rätters middagar, transport ut till start för vandring dag 2 och 3, kartmaterial och information.

 

Tillkommer:

Enkelrums-/enkelstugutillägg 2000 kr per person och paket

Elcykel 750 kr/dag och person

Dryck till måltiderna

Ev. transport till och från buss i Ullånger (v.g. begär separat pris)

Transport mellan Lappudden och Pelle Åbergsgården dag 2

 

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05

Höga Kustens bästa upplevelser