VANDRA OCH ELCYKLA I NORDINGRÅ

Paketerade turer i

Höga Kusten

VANDRA OCH ELCYKLA I NORDINGRÅ

 4 dagar

 

I det här klimatsmarta paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt när ni under 4 dagar vandrar och elcyklar på Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Ni vandrar och cyklar på egen hand utan guide. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och vidare till Nordingrå. 

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält och den kuperade terrängen krävande jämfört med andra områden i Sverige. Därför erbjuder vi nu cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är i första hand lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

 

 

Dag 1

Paketet startar på natursköna Lappuddens Friluftscenter vid Vågsfjärden i Nordingrå dit ni kommer med eget transportmedel. Start med biltransfer från Lappudden mot Höga Kustenledens södra del där ni vandrar en naturskön, kuperad etapp i omväxlande terräng. Ni vandrar på egen hand tillbaka till Lappudden. (2,2 mil).  Bagaget lämnar ni i stugan på Lappudden.

 Dagen avslutas med 2-rätters middag vedeldad bastu vid sjön och övernattning i stuga.

 

Dag 2

Ni börjar dagen med en traditionell, rejäl frukostbuffé. Den här dagen ägnas åt cykling ca 3 mil i vackra Nordingrå och ni får med er lunchpaket och termos med varm dryck från köket på Lappudden. Ert bagage transporteras till ert nästa boende. Cykelturen går via Häggvik och ett möjligt besök på konstnären Anders Åbergs utemuseum ”Mannaminne” i byn Häggvik, vidare på pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat. Cykla genom Sörleviken där tydliga spår av landhöjningen syns längs havsviken och mot berget Ringkallen. Till Rotsidans naturreservat kommer ni genom att cykla en bred skogsväg mellan byarna Barsta och Fällsvik. Naturreservatet är väl skyltat från huvudvägen. Väl framme möter ni de unika klipporna och havets mäktiga brus, en oförglömlig upplevelse.

Ni cyklar åter upp till huvudvägen och fortsätter i riktning Barsta. Besök i fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar kan varmt rekommenderas. I Bönhamn finns också ett mysigt kafé sommartid i en av sjöbodarna. Därifrån går färden vidare längs den böljande vägen till målet för dagen, Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås där  övernattning i tvåbäddsrum väntar. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tidigare tillbringat sina somrar och gården drivs nu som året runt-boende med hållbarhet som ledstjärna.

Middag avnjutes på närliggande restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykel- och promenadavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt och kaffe.

 

 

Dag 3

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser.

Denna dag väntar en kombination av vandring på den lokala Världsarvsleden (totalt ca 10 mil lång) och cykling. Den startar med att cykla en kort bit till Gårdsbutiken och där parkera cyklarna och vandra upp på berget Själandsklinten med kraftig stigning. Möjlighet finns att svalka sig och släcka törsten i källan på vägen upp. Både leden och den fina stugan på toppen sköts av en ideell förening bestående av boende i närheten. Lunchpaket medföljer.

När ni sett er mätta på den vidunderliga utsikten från toppen vandrar ni ner och tar er med cykel via det lokala konstgalleriet Orsta (som har öppet under högsäsong), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter, Salberg. Möjlighet finns att besöka ljusstöperiet i Ulvik strax före bageriet i Omne. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne erbjuder dagens andra topptur med vandring eller ett uppfriskande bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen, besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin vid Vågsfjärden och avslutar turen på Lappuddens friluftcenter.

Där väntar er packning och paketet avslutas.

 


(Minst 2 pers.)

 

Ingår:

 

-Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga

-2 st frukost

-2 st lunch- och fikapaket

-2 st middagar

-Transport av bagage mellan boendena

-Transport ut till start för vandring dag 1

-Cykelhyra

-Kartmaterial

 

Tillkommer

-Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person och natt

-Dryck till måltiderna

-Entré till Mannaminne museum

 

 

 

Lappuddens Friluftscenter

AGMA Forntid & Äventyr AB

 

www.lappudden.se

 

info@destinationhogakusten.com

 

tel. 070-286 43 05 eller 070-625 07 83

Höga Kustens bästa upplevelser