Toppturen i världsarvet Höga Kusten, 3,5 dag. Naturupplevelser på hög nivå!

Toppturen i världsarvet Höga Kusten, 3,5 dag

-Naturupplevelser på hög nivå!

Den bästa platsen om ni vill bo genuint, nära naturen, i ett lungt läge med närheten till en sjö


Toppturen i världsarvet Höga Kusten, 3,5 dag

-Naturupplevelser på hög nivå!

 

Upplev Höga Kustens storslagna landskap från bergstopparna!  På det här vandringspaketet gäller det att ta sig upp ett några av de finaste utsiktsbergen i världsarvet Höga Kusten och på varje topp ta en selfie som bevis på att ni varit där. Efter avklarat paket erhåller ni en gåva att ta med er hem som minne. Egen bil krävs.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Landskapet är storslaget och påfallande kuperat jämfört med andra områden i Sverige. Turerna kräver relativt god fysik men är inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Dagarna avslutas med en god middag med smaker från världsarvet och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna som serveras lagas med omsorg och är i mesta möjliga mån lokalproducerade. Ni har er bas på natursköna och lugna Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå.

 

Dag 1

Ni checkar in i er stuga på Lappuddens Friluftscenter, får med er lunchpaket för dagen och kartmaterial och de beskrivningar som behövs innan ni ger er av för dagens första utmaning. Idag tar ni er upp på närbelägna Dalsberget, ett dramatiskt och relativt okänt berg med hänförande utsikt över det karaktäristiska landskapet. Toppen ligger på 333 m ö h. Stigen går brant uppför och ni har möjlighet att på vägen upp göra små avstickare till fina utsiktspunkter.

Dagens andra berg att bestiga är ”Rödklitten”, en avstickare längs Höga Kustenleden och där det för över tusen år sedan funnits en fornborg.

Åter på Lappudden väntar en vedeldad bastu, 2-rätters middag och övernattning i mysig stuga.

 

Dag 2

Efter en härlig frukostbuffé väntar en tur till Nordingråhalvöns norra del där berget ”Högklinten” ligger. På Högklinten finns ett av världens högst belägna klapperstenfält, och utsikten från toppen är storslagen. En klar dag har man 365 grader utsikt.

Den som vill kan efter turen med fördel besöka Kulturfabriken i Mjällom med sin hantverk och konst eller ta en åktur till närbelägna Norrfällsviken där den fina badstranden ”Storsand” väntar med vita sanddyner.

Ni åker tillbaka mot Nordingråvallen och stannar till vid friluftsmuseet ”Mannaminne”, konstnären Anders Åbergs livsverk, i byn Häggvik. Dagens andra topp, ”Stortorget”, nås genom en stig bakom anläggningen och tar inte mycket mer än femton minuter att bestiga. Väl uppe står ni vid den storslagna, klassiska vyn över Nordingrå med Vågsfjärden, Trångsundet och Gaviksfjärden framför er, ett ypperligt exempel på den pågående landhöjningen som präglar hela Höga Kusten.

Åter på Lappudden väntar en vedeldad bastu, 2-rätters middag och övernattning i mysig stuga.

 

Dag 3

Efter frukost tar ni er till närbelägna Omneberget, ett s.k. ”sydväxtberg” med dramatiska klippväggar och dina vandringsstigar. Ni tar er upp till vindskyddet på toppen och följer därifrån stigen över berget. Väl nere passerar man genom ett naturreservat där ett bestånd av hassel växer, vilken normalt inte växer på dessa breddgrader. Dagens och paketets sista topptur går upp på Själandsklinten i Nordingråbygdens mitt, en fin liten bergstopp med en stuga där den vackra purpurbräckan växer om vårarna. Väl nere kan man med fördel besöka ”Gårdsbutiken”, en populär restaurang och kafé med lokalproducerat mat och butik med lokala produkter.

Åter på Lappudden väntar en vedeldad bastu, 2-rätters middag och övernattning i mysig stuga.

 

Dag 4

Frukostbuffé, avslut.

 

 

Paketet inkluderar:

3 nätter i stuga på Lappuddens Friluftscenter inkl. sänglinne och städning vid avresa 3 st frukostbuffé 3 st lunch- och fikapaket 3 st 2-rätters middagar exkl. dryck, vedeldad bastu, kartmaterial och beskrivningar.

 Pris inkl. moms: 5895:-/pers.

 

Minst 2 pers.

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05