Klimatsmart cykelpaket

Höga Kusten

med Cykel

Cykelpaket

i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

4 dagar

 

I det här klimatsmarta paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under 4 dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön och i Norabyggden, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och till Nordingrå.

I kustsocknarna Nordingrå/Nora är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda.  Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är i första hand är lokalproducerade med ekologiska ingredienser. Packning transporteras smidigt mellan era boenden. Kartmaterial ingår.

 


Dag 1


Dagen startar på Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå där ni hämtar ut era cyklar, får lunchpaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur.  Ni cyklar söderut på slingriga, fina vägar mot den fina jordbruksbygden Nora där landskapet är öppet och vidsträckt och mindre kuperat än i Nordingrå. Tillbaka på Lappudden väntar en vedeldad, mysig bastu vid sjön, en god hemlagad 2-rätters middag och övernattning i stuga.
Dag 2

 

Dagen startar med en god frukostbuffé i Lappuddens matsal. Den här dagen cyklar ni i Nordingrå och har möjlighet att bestiga fina små bergstoppar med vidunderlig utsikt över havet och kultureldoradot "Mannaminne" längs vägen. 

 

. Målet för dagen är en övernattning i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård i byn Björnås. 

 Middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på cykelavstånd från ert boende. Där kan du även kan köpa lokalproducerade delikatesser. Middagen inkluderar salladsbuffé, en valfri varmrätt, kaffe.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav. Har man tur kan man här få skåda purpurbräckan blomma.

 

 

Dag 3

 

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser. Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvöns södra del. Lunchpaket och termos med varm dryck medföljer.  Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot den havsnära södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat med slipade klipphällar och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten.

Ni återvänder under eftermiddagen till Pelle Åbergsgården och avslutar dagen med en god middag på närbelägna restaurang Gårdsbutiken och övernattning  i Pelle Åbergsgårdens ombonade tvåbäddsrum.


Cykelturen återknyts förbi Pelle Åbergsgården och vidare förbi byn Själand till det lokala konstgalleriet Orsta (öppet under högsommar), passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter och Salberg. Kanske har du turen att få besöka ljusstöperiet i Ulvik. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne kan erbjuda en topptur med vandring eller ett bad vid Omnesjön. Därefter cyklar du tillbaka genom Bergsåker mot Vallen och besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin intill Vågsfjärden. 

 

Dag 4

 

Frukostbuffé, hemfärd.


(Minst 2 pers.)

 

Ingår:

-Boende 2 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga

-2 st frukost

-2 st lunch- och fikapaket

-2 st middagar

-Transport av bagage mellan boendena

-Cykelhyra

-Kartmaterial

 

Tillkommer:

-Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person

-Dryck till måltiderna

-Entré till Mannaminne museum 


Lappuddens Friluftscenter

AGMA Forntid & Äventyr AB

 

www.lappudden.se

 

info@destinationhogakusten.com

 

tel. 070-286 43 05 eller 070-625 07 83

 

 

 

Lappuddens Friluftscenter Nordingrå, Höga Kusten