Klimatsmart cykelpaket

Den bästa platsen om ni vill bo genuint, nära naturen, i ett lungt läge med närheten till en sjö

ELCYKLA I NORDINGRÅ

Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

3 dagar i samarbete med Lappuddens Friluftscenter och Pelle Åbergsgården 

 

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln under drygt 3 dagar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Kombinera cykelturerna med kortare vandringar i Höga Kustens storslagna natur, toppturer och stopp för konst och  kulturella sevärdheter.

Ni reser hit med egen bil, tåg till Kramfors eller Härnösand eller Y-buss till närbelägna Ullånger varifrån går lokala bussar.

I Nordingrå med omnejd är spåren från senaste istiden tydliga överallt i det kuperade landskapet med bl. a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Turerna är inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem.

Hyra för elcykel är möjligt att lägga till. Vi erbjuder stabila, laddningsbara elcyklar s.k. ”fatbikes” som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Cyklarna är s.k. unisexcyklar utan pakethållare och ett relativt högt insteg.

Alla dagar avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är till stor del lokalproducerade med ekologiska ingredienser.

 

Ankomstdag

Incheckning i er stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen.

Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

2-rätters middag och övernattning i campingstuga.

 

 

Dag 1

Frukostbuffé i Lappuddens matsal med utsikt över Vågsfjärden.

Cyklingen går till närbelägna byn Vännersta och därifrån vidare på slingrande grusvägar förbi det mäktiga Dalsberget, Höga Kustens högsta berg med sina 333 meter över havet. Färden fortsätter ner mot samhället Ullånger där ni har möjlighet att besöka 1923 Tunnbröd och Deli, ett av Höga Kustens äldsta och mest välkända tunnbrödbagerier, numera med fin delikatessbutik och liten restaurang.

Ni cyklar sedan tillbaka via Nordingrås norra infart via byn Salsåker och Ullångersfjärden. Här finns möjlighet att förlänga turen med en avstickare till det dramatiska Omneberget, ett s.k. sydväxtberg med lodräta klippväggar, vandringsstigar upp till toppen och fin badplats. Väl tillbaka på Lappudden avslutas dagen med en mysig, vedeldad bastu, god 2-rätters middag och övernattning i stuga.

 

 

Dag 2

Efter frukostbuffé fortsätter ni cykelupplevelsen genom att följa vägen runt Vågsfjärden, som är en avsnörd havsvik. Ni får med er lunch- och fikapaket i ryggsäcken och ert bagage transporteras till nästa boende.

Turen kantas av smultronställen längs vägen i form av konsthantverk och Rödklittens utsiktsberg med intressant historia där ni har möjlighet att göra en kortare vandring upp på toppen. Ni cyklar vidare mot den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika friluftsmuséet Mannaminne i byn Häggvik. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget Stortorget med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, ett typexempel på avsnörd havsvik i spåren av landhöjningen.

 

Vidare går färden mot byn Björnås som är målet för dagen och incheckning i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanlandsgård med kulturella anor. Här tillbringade Anders Åberg sina uppväxtsomrar och hans far var Stockholmskonstnären Pelle Åberg. Gården drivs nu av ett före detta Stockholmspar med hållbarhet som ledstjärna.

2 rätters middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken som ligger på kort cykelavstånd från Pelle Åbergsgården och som även inrymmer delikatess- och hantverksbutik.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget Själandsklinten rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav.

 

Dag 3

Dagen startar med att i egen takt förbereda en ekologisk frukost, lunch och fika av färdigförberedda ingredienser som går att njuta på en av gårdens uteplatser vid fint väder.

 

Denna dag cyklar ni på Nordingråhalvöns söddra del och har med er lunchpaket och termos. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i världsarvet Höga Kusten. Är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet.

Cykelfärden passerar också Nordingrås högsta berg Ringkallen. Kvällen avslutas med middag på restaurang Mannaminne där man kan beskåda konstminiatyren av Pelle Åbergsgården. Därefter tar ni er tillbaka på cykel den korta biten till Pelle Åbergsgården.

 

Dag 4

Efter frukosten cyklar ni tillbaka till Lappuddens Friluftscenter där cyklarna återlämnas till senast kl. 9.30. Värdparet på Pelle Åbergsgården levererar tillbaka ert bagage.

 

 

Pris från: 7. 390 /pers. 

(Minst 2 pers.) 

Paketet kan genomföras: I första hand under sommarsäsongen Maj-September


Ingår:

Boende 4 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga inkl. sänglinne, handdukar och städning vid avresa, vedeldad bastu, 4 st frukost, 3 st lunch- och fikapaket, 4 st 2-rätters middagar, transport av bagage mellan boendena, kartmaterial och information.

 

Tillkommer:

Enkelrums-/enkelstugutillägg 2000 kr per person och paket

Dryck till måltiderna

Hyra av elcykel/ fatbike 750 kr per dag och person


 

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05

Cykelpaket i Höga Kusten
Lappuddens Friluftscenter Nordingrå, Höga Kusten